Relatie toxica, abuzata emotional si fara posibilitati financiare – Ce faci?

7 septembrie 2015by Andrada Dan

Am primit o scrisoare, de la o cititoare, un strigat de ajutor, si vreau sa o ajut sa aibe putere sa mearga mai departe. Iata scrisoarea ei:

„Buna, Andrada!

Cu toate ca sunt aproape ferm convinsa cu nu vei citi personal acest mail, fiindca nu dispui, efectiv, de suficient timp de a citi toate scrisorile ce te bombardeaza, deci, cum spuneam, chiar daca nu am convingerea ca vei vedea personal randurile mele, eu tot trebuie sa spun cuiva strigatul meu…caci, pe interior, eu chiar URLU!

Sunt profesor,am 37 de ani si, ca tine, am doua fete. Ma tarasc de aproape 13 ani intr-o casnicie esuata, iar cuvintele tale referitoare la identificarea unei relatii toxice s-au potrivit perfect cu ceea ce traiesc eu: sunt abuzata verbal, si eu si fata cea mare (care este mai matura decat un tanar de 20 de ani, citez un psiholog acum, fiindca am dus-o ca sa nu-si piarda mintile.

 Sunt abuzata financiar (fiindca salariul meu de profesor navetist nu este nici pe departe suficient), sunt injurata, blestemata, acuzata ca eu provoc comportamentele deviante ale sotului, imi este teama continuu sa nu gresesc cu ceva (cateodata, si sa respir, la propriu, ma abtin, in preajma lui, pentru a nu-i declansa o noua criza de furie), sunt amenintata, mintita, desconsiderata, izolata (cu oricine relationez, acea persoana devine un posibil dusman care „imi baga prostii in cap la adresa lui”)…si lista ar putea continua, dar nu mai am eu forta necesara sa o scriu, fiindca fiecare cuvant ce ar putea schita, doar sumar, din punctul meu de vedere, din ce am trait si traiesc acum, se infing ca niste pumnale in mintea si sufletul meu…

 Nu vreau sa devin patetica, nu vreau sa ma victimizez, caci sunt satula de acest statut pe care mi l-am asumat atata amar de ani, nu vreau sa impresionez, caci nu sunt singura femeie care a trecut prin aceste situatii, vreau doar un sfat: de unde sa iau forta necesara (si cand spun forta, ma refer din toate punctele de vedere: fizic, sufleteste, psihic, financiar etc) si cum sa procedez ca sa inchei acest „basm”, in care, iti dau cuvantul meu de om, nu-mi vine sa cred ca sunt protagonista, in care fortele raului sunt mai puternice, iar binele mai are putin si da coltul, in care victima devine calau si calaul, victima?

 As vrea si imi doresc cu fiecare celula din mine sa pot sa-ti ascult sfaturile si sa le pun in aplicare, sa investesc in mine, sa imi permit sa plec intr-un loc in care sa ma regasesc, sa fac sport, sa investesc in pasiunile mele, sa-mi regasesc latura feminina atat de tare mutilata si ascunsa, dar cum pot face toti acesti pasi daca nu mi-i pot permite?

 Drama mea cea mai mare este ca…pe langa toate neputintele si lamentarile expuse mai sus, din 2013, eu sunt bolnava, destul de grav, zic doctorii, carcinom papilar varianta foliculara, adica cancer tiroidian malign (acum sunt in remisie, dar tot am nevoie de tratamentul curent).

Te rog, te implor, de fapt, sa ma ajuti cu un sfat adaptat situatiei mele…

 Cu deosebit respect,

 Camelia

 P.S.: Sunt farul calauzitor a zeci de sufletele, atunci cand sunt dascal, la scoala, dar nu reusesc, deocamdata sa-mi conduc propria corabie spre tarmurile tihnei si multumirii de care am atata nevoie…ironica situatie, nu?  

 

Raspunsul meu:

Camelia, imi pare atat de rau pentru suferinta ta si daca as putea as face-o sa dispara. Tot ce pot sa fac este sa te imbratisez cu caldura pe calea undelor si sa cred ca ceea ce iti scriu te va ajuta, iti va da putere sa mergi mai departe.

Singurul mod de a rezolva aceasta situatie este inversul a ceea ce ne vine instinctiv sa facem :

Vreau sa nu faci nimic – decat sa ai grija de tine!

Cand un barbat toxic ne agreseaza permanent, internalizam ceea ce ne spune si ceea ce face. Apoi incepem sa-i raspundem din pozitia de victima. Si uite asa se instaleaza un cerc vicios din care nu poti iesi si in care traiesti doar cu suferinta in suflet.

In schimb ceea ce te va ajuta sa schimbi situatia si sa te simti tu bine, sa termini cu suferinta este modul cum vei raspunde pe viitor acestor atacuri.

Ideea aici este sa nu ii mai raspunzi la aceste atacuri, ca fiindu-ti adresate tie. Este modul lui de a-si exprima toxicitatea, care nu are absolut nici o legatura cu tine. Jignirile lui sunt o manifestare a „urateniei” lui, care pe tine nu te implica.

Cand iti mai vorbeste urat, vreau sa faci la propriu un pas in spate si sa nu mai intri in pozitia de a reactiona ca victima. Sa te opresti sa ii  mai internalizezi comentariile. Stiu ca ceea ce iti spun este impotriva instinctelor tale. Simti ca o energie care te trage sa raspunzi sau sa te ascunzi. Dar tocmai sa costientizezi cand simti asa si sa ai putere sa reactionezi diferit fata de cum ai facut pana acum.

Apoi sa respiri adanc de cateva ori, sa iti imaginezi ca iti accesezi puterea si sa exprimi ce limite ai, fara sa ataci sau sa fii victima : „Te-am auzit, e dreptul tau sa spui ce vrei, dar eu ma simt oribil, mai ales copiii cand aud astfel de jigniri. E dreptul meu sa nu le mai ascult. Nu vreau nici copiii sa mai auda asa ceva. Ne face rau. „ Si te intorci si pleci la propriu.

Vei proceda asa mereu, mereu si mereu. Este ca un dresaj. Va intelege la un moment dat ca pe partea cealalta nu mai are ecou, nu mai este nimeni si comportamentul lui agresiv va inceta.

Pe de alta parte ai nevoie de pace, sa incetezi sa te mai autoflagelezi pentru situatia in care te afli. Sa te plangi nu iti va servi la nimic. Din contra, te vei simti din ce in ce mai rau, starea emotionala afectandu-ti si sanatatea din pacate.

Pentru asta, este important sa accepti radical ca aceasta este situatia in care esti. Apoi sa te gandesti cum sa ai o viata linistita, fara suferinta si ce actiuni sa faci pentru asta. Trebui sa iti faci un plan si sa actionezi sa iti cresti energia si starea de bine. Chiar daca nu ai posibilitati financiare, sunt optiuni si asa de a face activitati care te ajuta sa iti revii.

Iesi afara zilnic dimineata sau cand poti si plimba-te cel putin 30’. Sau mergi in parc si alearga usor. In unele parcuri sunt montate aparate pentru miscare. Miscarea te va ajuta enorm. Te vei simti mut ma bine si emotional si psihic.

Fa-ti o dieta sanatoasa, bazata pe mult verde.

Fa-ti prietene. Vorbeste cu ele.

Gaseste o comunitate care ajuta femeile. Sunt acum o serie de programe pentru femei dezavantajate, fara costuri. Intra intr-un astfel de program cu cursuri de reconversie profesionala. Gandeste-te ce ti-ar placea sa faci, si sa iti cresti veniturile pentru a putea sa iti permiti un alt stil de viata.

Apoi gandeste-te de ce mai stai in aceasta relatie? Ce te face sa ramai?

Ce doresti? Casatorita dar in suferinta?

Singura dar linistita?

Functie de cum iti vei raspunde la aceste intrebari, vei sti ce ai de facut mai departe.

PS: Cand o femeie renunta la lupta si pleaca dintr-o relatie toxica, este singurul mod care functioneaza ca sa transforme un barbat toxic.

Daca  te gasesti intr-o relatie dificila, in Programul meu Reconnect Love te poate ajuta sa iti vindeci relatia. Te voi ghida sa intelegi de ce ti se intampla asta, si vei afla ce sa schimbi pentru a putea avea o relatie sanatoasa:

  • Vei descoperice inseamna un barbat toxic, o relatie sanatoasa/toxica
  • Ce anume din tine atrage barbati nepotriviti in viata ta si cum sa atragi barbati buni si maturi
  • Cum sa inchei pentru totdeauna cu relatiile dificile sausa iti transformi barbatul
  • Cum sa te simti puternica in dragoste chiar in cele mai dificile momente

Click Aici pentru detaliile programului Reconnect Love

 

Cu drag,

Andrada

Îți poți găsi dragostea cu sfaturile mele in dragoste din Newsletter !

Primesti Secretul Puterii Feminine și Acces la Webinariile gratuite pentru Comunitatea Find Love ca Bonus la inscriere

Suport tehnic