Criza relationala din cupluri datorata coronavirus si cum sa o eviti, intarindu-ti relatia ! * Andrada Dan

23 martie 2020by Andrada Dan

Acum in situatia creata de coronavirus in care suntem obligati sa stam acasa, ne vom confrunta pe langa criza de sanatate si economica si cu una relationala.

Spatiul personal nu mai este acelasi ca inainte. Suntem fortati sa petrecem timp impreuna chiar daca nu ne dorim asta. Nu avem unde sa ne ducem daca simtim nevoia: sala, parc, plimbare, iesiri. Suntem constransi la un spatiu limitat.

Au aparut si o multime de glume pe retelele de socializare despre barbatii disperati ca stau acasa cu nevestele si copiii sau ca dupa coronavirus va creste natalitatea si rata divorturilor.

Avem mecanisme de aparare care ne fac sa devenim agresivi, defensivi cand spatiul personal ne este invadat. Iar daca avem probleme interioare nerezolvate (traume) sau probleme in relatie nerezolvate, ele vor fi amplificate si accelerate in perioada care vine.

In relatiile de cuplu, sau cu copii, sau cu parintii, va iesi totul la suprafata.

Iata ce mesaj am primit de la Angela, impactata si pe plan relational de coronavirus:

Mesajul:

„Andrada, sunt  casatorita de 5 ani, si impreuna cu el de 8 ani. Ne certam destul de des. Ii reprosez ca nu ma intelege, ca nu petrece timp cu mine, ca este egoist, ca nu ma ajuta cu copiii. Avem doi copii.  

 Acum suntem fortati sa stam acasa si la ultima discutie s-a enervat foarte tare si a zis ca nu mai suporta ca il exasperez cu controlul meu si ca se gandeste sa ne despartim dupa ce se termina totul cu coronavirus.

 Mi-a zis ca se gandeste demult la asta, dar nu a facut nimic pentru copii. Mentionez ca lucram in Italia. Sunt disperata daca face asta.

 Eu sunt asa de neincrezatoare ca mai demult dupa ce a aparut primul copil l-am prins cu o aventura si de atunci nu mai am incredere in el. Ma agit la orice semn de distantare din partea lui.

Am dat de canalul tau de you tube si de blogul tau. Am inteles ascultandu-te si citind articolele tale unde gresesc.  

 Incerc sa ma abtin sa nu il mai critic, sa nu il mai controlez ca am vazut ca vorbesti de control ca este principala cauza de conflict din relatii. Dar e foarte greu. Mi se pare ca sta pe telefon si ca vorbeste cu cineva, ca este absent si ca se simte rau acasa cu noi.

El mi-a spus ca ma iubeste dar ca nu va functiona relatia noastra, ca eu analizez tot ce face si rastalmacesc tot ce spune el si ca nu mai poate asa.

Tu spui sa ii lasi spatiu, sa iti vezi de energia ta. Este atat de greu sa fac asa cum spui tu. 

 De exemplu sta singur la stiri si nu vorbeste cu mine. Am incercat sa-i spun mai frumos ca uite de aia ma supar ca nu este calduros cu mine, ca mi se pare ca este distant. 

Mi-a raspuns ca este obosit de discutii, ca felul acesta al meu il indeparteaza, ca ii reprosez mereu lucruri, ca nimic nu e bine din ce face. Ca asa vrea el sa stea la stiri ca nu are chef sa vorbeasca.

 Cand imi zice asa eu ma supar si plang ca nu are chef sa stea cu noi.

 Te rog sa ma ajuti cu un sfat. Inteleg ce zici tu, sa ii dau spatiu, sa am incredere –  am inceput sa imi dau seama ce fac eu gresit, dar pe de alta parte este foarte greu sa fac ce spui tu. 

Nu pot sa ma abtin, imi vin in minte tot felul de ganduri si imi fac scenarii ca poate nu ma mai iubeste, ca iar ma insala.

 Am inteles ca trebuie sa lucrez cu mine dar nu stiu daca pot si cum.

 Angela”

 Raspunsul meu:

Draga Angela, mesajul tau este foarte relavant pentru deconectarea unei relatii. Acum mai ales totul este amplificat si tiparele si traumele de relationare activate, datorita acestor schimbari si din lipsa spatiului personal.

De aceea ma bucur sa raspund acestui mesaj deoarece este o oportunitate ca prin acest stat acasa care va scoate la iveala traume nerezolvate, sa fie rezolvate si sa reconecteze relatii care s-au deconectat.

Ai auzit vreodată de o căsnicie sau relație in care el o trateaza pe ea ca fiind proritatea lui #1, cand o înțelege mereu si o apreciaza, stie exact care sunt nevoile ei si nu o dezamăgește niciodată ?

Eu nu. Si cred ca nici o femeie. De ce?

Pentru ca intr-o relatie vin doi oameni diferiti care simt, gandesc si actioneaza diferit. Unul dintre miturile despre relatii si iubire care creaza multa dezamagire din pacate este acela ca partenerul potrivit este cel care te intelege si face astfel incat sa nu te dezamageasca.

Doar mama si tata ar fi trebuit sa te inteleaga si sa te aline cand erai copil. Cand insa relationezi din codependenta, din tipare de relationare disfunctionale, te agati de partener, astepti sa iti dea atentie, nu stii sa respecti spatiul personal pentru ca afectiv nu poti sa functionezi de sine statator.

Depinzi afectiv de atentia data de partener. Nu poti tolera spatiul care este normal in orice relatie adulta. Nu poti tolera stari, dispozitii, spatiu personal. Ai anxietate de separare care acum se accentueaza in aceste conditii de stres.

El este tensionat de la acest stat in casa si tu ii accentuezi si mai mult starea prin agatarea de el si controlul pe care vrei sa il exerciti asupra lui.

Prezenta lui si starile lui te activeaza. Orice semn de distantare din partea lui te fac reactiva, neavand nici tu alte preocupari, fiind fortata sa stai acasa. Incepi sa te concentrezi doar asupra lui, sa urmezi energia lui ceea ce este suparator pentru el.

Se simte invadat, controlat si se indeparteaza si mai mult de tine, ceea ce tie iti accentueaza si mai mult starea.

Important este sa intelegi ca o relatie functionala de cuplu presupune spatiu, si ca celalalt are dreptul la spatiul personal si la stari. Ca starile lui nu sunt ceva personal si nu au legatura cu tine. Ca dezamagirea face parte din relatiile adulte. Ca distantarea face parte din ritmul natural al unei relatii normale.

Daca el este stresat acum, are stari, inseamna ca este un partener rau? Sau ca te-a dezamagit ?

Nu. Asta inseamna ca este un om ca toti oamenii si are dreptul la spatiul personal si la greseala.

Majoritatea femeilor gresesc in modul in care comunica ce isi doresc. Totul pleaca de la o confuzie de roluri care vine de la tipare de codependenta pe care le aduc in relatie :

-Pentru o femeie, barbatul intr-o relatie este acela care trebuie sa imi asculte vaicareala, sa imi aline starile si sa se schimba in modul in care vreau eu sa fie.

-Pentru un barbat, femeia este cea care trebuie sa il inteleaga si sa il lase sa faca ce vrea el.

De aici apar mereu discutii, tensiuni, neintelegeri, frustrari care obosesc si nu duc nicaieri niciodata. Din nefericire duc catre despartiri, relatii in paralel si divort.

Asa ca a te plange si a reprosa unui barbat ca nu face bine ce face, ca te dezamageste, ca nu este bun, ca nu se decurca, ca nu petrece suficient timp cu tine, este cel mai gresit mod de a te pozitiona intr-o relatie.

Cu siguranta vei primi mereu acelasi raspuns: acelasi comportament din partea lui si in plus la pachet ostilitate si raceala din partea lui. Iar tu te vei simti si mai frustrata.

Motivul pentru care a te plange nu aduce rezultate, este ca nu motiveaza un comportament bun si ca aduce critica. Mesajul pe care il primeste el este ca nu este bun, ca nu te face fericita si atunci se retrage, pentru ca nu se simte bine si in plus se activeaza si rezistenta la schimbare.

Cui ii place sa fie criticat, sacait  si sa i se invadeze spatiul personal? Nimanui.

Iata  3 pasi cum poti reconecta o relatie mai ales in momente de criza ca acestea :

1. Respecta-i spatiul personal. Ai incredere ca el te iubeste. Renunta la control. Un barbat face ce vrea pentru ca vrea, nu pentru ca vrei tu sa faca. El fie vea, fie nu vrea. Nu poti forta pe nimeni sa faca ce vrei tu sa faca.

Poti inspira un barbat sa  faca natural lucruri cand ii respecti spatiul personal.

El este acolo langa tine de atata timp. Doar sunteti casatoriti si ai angajamentul lui. Invata sa tolerezi spatiul. O relatie adulta inseamna interdependenta, nu codependenta.

Lucreaza cu tine, ramai in energia ta, nu o mai urma pe a lui. Ca adult ai autonomie personala si poti tolera spatiul celuilalt.

Dezvolta-ti autonomia. Schimba pozitia din care relationezi.

Relationeaza din pozitia de adult, nu din pozitia unui copill agatat de parintii lui, codependent care vrea atentie mereu si care nu poate functiona autonom.  .

2.Transmite-i mesajul (ce vrei) nu starea ta emotionala

Conflictele, dezamagirea sunt inevitabile intr-o relatie. Astfel apare furia si frustrarea. In astfel de situatii te simti neglijata, nefericita, uneori avand senzatia ca el nu te intelege niciodata.

Ideea e nu sa eviti conflictul sau sa te prefaci ca totul este bine. Important este sa inveti cum sa comunici ce vrei.

In primul rand trebuie sa inveti sa te ridici deasupra emotiilor, sa nu te lasi coplesita de ceea ce simti si sa nu mai fii reactiva: opreste-te din criticat si facut reprosuri.

Nu este rolul lui sa te calmeze.

Spune pe un ton calm ce vrei si de ce vrei acel lucru (cum te-ai simti ca el sa faca asta, ce frumos, relaxant ar fi, cat de incantata si fericita ai fi ).

Arata-I ca ii respecti spatiul personal, ca intelegi ca este om, ca are stari dar si ca tu ai nevoi in acelasi timp. Cand vei avea aceasta abordare de intelegere si asumare a starilor tale personale cu siguranta va raspunde diferit.

  1. Respecta masculinul – Apreciaza ce este bun la el si ce face deja bine

Duce gunoiul? Iese el la cumparaturi din casa? Da cu aspiratorul? Pregateste el un anumit fel de mancare? Iti pregateste cafeaua dimineata ? A avut de curand o initiativa buna cu copiii? A organizat ceva?

Spune-i ca apreciezi ce a facut.  Spune-i ca iti place ca s-a gandit la tine, la voi, la familia voastra.

Spune-i orice care sa ii arate ca il apreciezi cand face ceva bun. Subliniaza-i ce a facut si cum te face sa te simti cand face ceva bine.

Majoritatea femeilor nu spun nimic cand partenerul se straduieste sa faca ceva bine.  Din pacate de obicei se plang  numai de ceea ce nu face el bine. Astfel el va simti ca nu conteaza ce este bine, asa ca ce rost mai are sa se straduiasca si se va opri si din ce facea bine inainte.

Insa daca ii spui, ii dai importanta, ii arati ce calitati frumoase are el, se va simti un om bun, capabil, aproape de tine, dorindu-si sa te faca si mai fericita.

Cheia catre a reusi, este conexiunea emotionala intre voi si sa ajungi sa intelegi ca ceea ce face sau nu face partenerul tau sau ca este distant cum spui tu se intampla pentru ca:

  1. Este rece si distant pentru ceva ce NU ARE NICI O LEGATURA CU TINE
  2. Este rece si distant pentru ca il deranjeaza ca ii invadezi spatiul personal si nu stie sa gestioneze asta

Ceea ce faci tu, insa este ca legi totul doar in jurul TAU si nu creezi conexiune. Ceri numai de la el fara sa ai si perspectiva lui, astfel deconectandu-te de el si indepartandu-l de tine.

Acest mod de a fi, nu functioneaza din pacate, doar il indeparteaza si mai tare, ceea ce s-a si intamplat iar ca apoi sa te infurii, sa te frustrezi si mai tare si sa il critici ca nu te face fericita, ca este distant si rece.

Acest mod de a fi este un mod de a fi bazat pe gandirea problema, cand il faci pe el parte din problema ta si tot ce faci este sa te gandesti la problema in loc sa te gandesti la cai de rezolvare, la solutii, si la perspectiva lui, facandu-l parte din solutie, privind lucrurile cu deschidere si sustinere.

Vestea buna este ca exista o cale sa faci sa functioneze o relatie care s-a deconectat si pe el sa il inspiri sa devina un partener cald si iubitor: conexiunea

Relatia cu tine la care se adauga ingredientul increderii in el este cheia catre o relatie implinita, deoarece doar asa se creaza conexiune intre tine si el.

Daca vrei sa inveti cum sa iti vindeci relatia, cum sa lucrezi cu tine astfel incat sa il inspiri pe partenerul tau sa se tranforme intr-un partener cald si iubitor programul meu de relatii Reconnect Love te poate ajuta.

Poti invata ce sa faci si ce sa nu mai faci astfel incat sa iti transformi relatia, sa incepi sa te simti bine cu tine si sa nu te mai lasi coplesita de tiparele tale care nu functioneaza pentru tine.

Vei invata cum sa iti gestionezi emotiile negative, inclusiv frica, gelozia, furia astfel incat sa nu te mai copleseasca si sa nu mai fii reactiva actionand datorita lor in moduri care nu functioneaza si il indeparteaza pe el de tine, deconectandu-te de el.

Vei invata cum sa ai putere si autonomie in relatie, cum sa te simti linistita si in siguranta indiferent de ceea ce face un barbat, cum sa comunici ce vrei fara reactivitate emotionala, ceea ce il va atrage catre tine si creaza conexiune si siguranta in relatie.

Programul meu de relatii Reconnect  Love iti va arata o cale care functioneaza cu un barbat pentru a crea pasiune, caldura si siguranta care te va conduce catre o relatie fericita  bazata pe iubire, afectiune si conexiune.

Click pentru detalii Aici.

 Cu drag,

Andrada

 

 

Îți poți găsi dragostea cu sfaturile mele in dragoste din Newsletter !

Primesti Secretul Puterii Feminine și Acces la Webinariile gratuite pentru Comunitatea Find Love ca Bonus la inscriere

Suport tehnic